Styr din skoles Facebookside

Her lidt om hvordan uddannelsesstedets Facebookside bliver en resurse i forhold til kultur, rekruttering, synlighed og engagement. Som uddannelsesinstitution er det et must at have en Facebookside. Med de studerendes online-adfærd er kanalen uundgåelig.

Der er selvfølgelig ricisi forbundet med tilstedeværelsen, hvis værdi man må gøre op med sig selv. Jeg mener dog, at prisen for ikke at være til stede er for høj, og derfor har jeg skrevet det her indlæg.

Jeg har vendt og drejet, indlægget for at komme udenom at starte indlægget med POLITIK, men jeg kan ikke komme udenom, at det er dér, man starter, når man skal opstarte en Facebookside. Alt starter med politik, når det gælder administration af Sider. Så altså:….

Politik

Der rejser sig mange spørgsmål, når man skal på Facebook med sin skole. Nogle af overvejelserne er:

  • Hvem har det overordnede ansvar for Siden?
  • Skal en admin overvåge siden? Hvor ofte?
  • Er målgruppen andre end lærere og elever?
  • Hvilken type indhold skal skolen poste – hvor ofte?
  • Skal eleven give sit samtykke, før der bliver lagt billeder ud?
  • Hvordan skal privatindstillingerne tunes?
  • Osv.

Jeg kan anbefale, at man helt ned i detaljen afklarer, hvordan Siden skal bruges. Som med så mange projekter, skal der en forventningsafstemning og en afklaring til, før løbet er klar til at blive kørt. Lav jeres politik først.

Når du skaber jeres eget sted på Facebook er fordelen, at du hurtigt og effektivt kan nå din primære målgruppe, eleverne. Ved at poste indlæg om fx, hvad der sker dagligt, uploade fotos fra større events, lave begivenheder, mm. bliver Siden i det lange løb elevernes kilde til information om skolen. Det kræver, at du er god til at opdatere løbende, så der bliver skabt en forventning til info gennem Siden.

Hvordan bliver Siden en resurse?

Der er ikke noget, der viser et miljø bedre end billeder og videoer. Hvis din skole har en Facebookside, kan billederne fortælle en historie om jeres skole, som I ikke selv vil kunne beskrive med ord. Når du gerne vil sige noget om jeres kultur, så tænk på, om I kan gøre det i billeder (og så er det tilbage til Politik igen – kan alle lægge billeder op? Skal billederne være proffe? osv.).

Random, men glade elever

Random, men glade elever

Rekruttér nye elever og lærere

Når der er en stilling ledig på skolen, skal der naturligvis være et link til rekruteringssystemet eller et link til opslaget. Man kunne også forestille sig at lave en app til Siden, hvor man kan finde opslåede stillinger (Apps’ne er der, hvor Billeder, Kort og Noter er.) Opslaget kan deles og likes osv.

Når I som skole brander jeres institution med åbenhed og inddragelse, er chancen for at tiltrække elever desto større. Du kan lave en app, hvor der er informationer om optagelse, deadlines, billeder af studielivet osv.).

Hvorfor er I specielle?

Find ud af, hvordan I skiller jer ud og læg vægt på det, når I kommunikerer. Gør det personligt/lokalt/vedkommende. Facebook er kun en forlængelse af alt det fede, I gør til hverdag. Men det er en vigtig brik i jeres online tilstedeværelse, og hvorfor ikke være der, hvor de unge er i forvejen?

Mod

Det kræver mod at åbne op og invitere til dialog. Til gengæld kan det øge involveringen og engagementet, fordi medlemmer af communitiet kan tale med på mange fronter, og helt eksplicit gennem fx polls og Facebook Spørgsmål.

Der er ikke noget, der giver mange likes som flotte resultater, så hvorfor ikke vise det, I er stolte af fx i forbindelse med eksamener. Likes fører til synlighed blandt venner og kan føre til at flere ‘synes godt om’ Siden – og så kan I nå endnu bredere ud til jeres målgruppe.

 

Disclaimer

Det her er generelle råd og der vil selvfølgelig være meget andet og mere, man kan gøre med Facebook som redskab for skolen. Indlægget låner ideer fra en artikel hos Mashable.

Jeg skriver ‘skolen’, ‘lærere’, elever’ men kunne ligeså godt have skrevet ‘uddannelsesinstitution’, ‘undervisere’, ‘studerene’, osv. Overfører man dette indlæg til grundskolen, skal man være opmærksom på mindreåriges status på Facebook, samtykke fra forældre, forældre som målgruppe, osv.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© 2017 Oh So Social. All Rights Reserved. Theme WP Castle by Saeed Salam.